ورک استیشن چیست؟
کسانی که به صورت حرفه ای کارهای گرافیکی سنگین انجام می دهند از کامپیوتر ورک استیشن استفاده می کنند. اپلیکیشنهای سه بعدی سازی و مهندسی روی پی سی(pc) و کامپیوترهای معمولی جوابگو نیست و به همین خاطر از ورک استیشن (workstation) استفاده میشود.
ورک استیشنها رایانههای ویژه ای هستند که پردازش های سنگین برای یک کاربر و حتی چند کاربر فراهم میکنند. این کامپیوترها میتوانند امکان به اشتراک گذاشتن سخت افزارها و قطعات را بین چند نفر محیا کنند. همچنین به دلیل این ویژگی هزینه های حفظ امنیت یک کار یا پروژه کمتر میشود. ورک استیشن را به اختصار (WS) نیز می نامند.
ورک استیشن یک کامپیوتر پرسونال است که می تواند از یک تا چند نمایشگر با قدرت پردازش بالا و بیشتر از کامپیوتر(PC) تشکیل شود. کامپیوتر استیشن می تواند چندین کار را همزمان انجام دهد. چرا که تعداد RAM و تعداد درایوها در ایستگاه کاری نسبت به سیستم های رو میزی معمولی بازار بیشتر است. این گروه از رایانه ها همچنین می توانند از قطعات جانبی با قدرت بالا بهره مند باشند. هدف از ساخت ورک استیشن ها بررسی تعداد زیاد داده های پیچیده و سنگین و کار کردن با آنها است و می توانند در شغل هایی که نیاز به تحلیل داده های سنگین مانند نقشه کشی است به کار گرفته شوند.
سیستم ورک استیشن
سیستم ورک استیشن برای کار های صنعتی توسعه یافته است. این سیستم باعث امکان همکاری بین گروهها می شود و کار های سنگین را انجام میدهد. از جمله این کار ها می توان به تصویر سازی سه بعدی، انجام محاسبات با سرعت بالا و ذخیره سازی انبوه اشاره کرد.
تجهیزاتی که برای ساختن یک ورک استیشن نیاز داریم:
- یک سیستم عامل قابل اعتماد که بتواند با ساختار های مورد نظر نیازمندی کاربران را جوابگو باشد.
- سوکت های اضافی برای بالا بردن اسلات های رم بیشتر
- یک RAM با قابلیت تصحیح خطا(EEC) که بتواند در پردازش های سنگین از بروز خطا جلوگیری کند.
- کارت های گرافیکی با عملکرد بالا و سرعت مناسب برای دریافت تصاویر با کیفیت تر
- چند خروجی گرافیکی برای نمایش تصاویر در یک یا چند نمایشگر خاص
کامپیوتر استیشن ها از شرکت های مانند سامسونگ، IBM، مایکروسافت و اپل در بازار عرضه می شوند. این ورک استیشن ها از نظر نرم افزاری و قطعات با هم تفاوت های دارند اما در نهایت هدف همگی یکی است یعنی توانایی پردازش بالا را به کاربران ارائه می دهند.
پردازنده در ورک استیشن
کامپیوترهای ورک استیشن می توانند از دو پردازنده پشتیبانی کنند که این ویژگی از جمله اختلافات ایستگاه های کاری با رایانه های معمولی است. پردازنده های سری زئون اینتل که در کامپیوتر استیشن استفاده می شوند، امنیت، کارایی و سرعت بالایی دارند. این CPU ها در سیستم های حرفه ای و انترپرایزی مثل سرور ها استفاده می شوند. به همین دلیل ورک استیشن ها در دسته کامپیوترهای حرفه ای طبقه بندی میشوند. البته خود ورک استیشن ها هم با توجه به تعداد هسته های ارائه شده توسط پردازنده در رده بندی قرار می گیرند و دارای رده پایین، متوسط و بالا هستند.
رم ECC
هنگام پردازش محاسبات فشرده خطای حافظه بیشتر می شود و می تواند باعث توقف و تاخیر یک برنامه شود. ورک استیشن ها برای به حداقل رساندن این خطاها از رم ECC استفاده می کنند. این رم خطاها را در فرآیند های حساس شناسایی می کند و بلافاصله آن ها را رفع می کند.
GPU های ورک استیشن
ورک استیشن ها در اکثر اوقات برای فعالیت هایی مانند طراحی مهندسی، طراحی گرافیکی سه بعدی و ویرایش ویدیو کاربرد دارند. به همین دلیل کارت گرافیک به کار رفته در آن ها اهمیت زیادی دارد. همچنین برای CAD و رندر های سه بعدی پردازنده گرافیکی پیشرفته ساخته شده است.
حافظه SSD
رایانه ها در دنیای امروز از حافظه SSD برای ذخیره اطلاعات استفاده می کنند. این حافظه ها سرعت بیشتری دارند و انرژی کمی مصرف می کنند. در اکثر رایانه های مدرن و پیشرفته می توانید حافظه SSD به کار رفته را مشاهده کنید.
کارت گرافیک ورک استیشن
کاربرد های مهم کامپیوتر استیشن به کارت گرافیک آن بستگی دارد. به کار بردن GPU های حرفه ای و نیمه حرفه ای و انواع کارت گرافیک در این کامپیوتر ها نکته قابل توجهی است. پشتیبانی از کارت های گرافیکی Nvidai Tesla، Nvidai Quadro و AMD Firepro از ویژگی های مهم یک ورک استیشن به حساب می آید. با توجه به اینکه در چه میزان و مقطعی میخواهید کار کنید مانند دو بعدی حرفه ای، سه بعدی مبتدی و سه بعدی حرفه ای از انواع کارت گرافیکی می توانید کمک بگیرید. برخی ورک استیشن ها می توانند بیش از یک کارت گرافیکی داشته باشند.
کاربرد ورک استیشن در مشاغل
تا به الان چندین بار به کاربرد های کامپیوتر استیشن ها اشاره های ریزی کرده ایم اما حال کاربرد ورک استیشن ها را به طور کامل در مشاغل مختلف بررسی می کنیم.
دانشمندان داده
دانشمندان داده که با مدل سازی های پیچیده و داده های بزرگ سر و کار دارند نیاز به یک کامپیوتر با کارایی و قدرت بالا ضروری محسوب می شود. محاسبات موازی با CUDA و ابزار هایی مانند TensorFlow و Keras که برای یادگیری عمیق به کار گرفته می شوند به پردازنده و GPU قوی نیاز دارند. زیرا در این فعالیت ها حتی یک نقص کوچک می تواند حجم بالایی از کار ها را از بین ببرد.
متخصصان تولید محتوا
کار کردن با فایل های بزرگ طراحی گرافیک و یا عکس نیازمند قدرت پردازش بالا هستند. متخصصان تولید محتوا می توانند به وسیله ورک استیشن کارایی و بازده خود را افزایش دهند.
طراحان سه بعدی
برای گرافیست ها و هنرمند هایی که طراحی و مدل سازی های پیچیده سه بعدی انجام می دهند قطعا داشتن ورک استیشن یک پیشنهاد خوب است. رندر کردن طرح های سه بعدی قدرت پردازش زیادی را لازم دارد. کارت گرافیک پیشرفته در ورک استیشن رندر خوبی را برای این فعالیت به ما می دهد و باعث صرفه جویی در زمان هم می شود. همچنین حافظه زیاد SSD در این رایانه ها به مدیریت پروژه های بزرگ کمک می کند.
ادیتور های ویدیو
امروزه دوربین هایی طراحی شده اند که عکس هایی با وضوح بالا و حجیم را برای ما ایجاد می کنند. برای پردازش این فایل های حجیم ما قطعا به یک ورک استیشن نیاز پیدا می کنیم. ادیتور ها برای پردازش پروژه ها و کارایی بیشتر از ورک استیشن استفاده می کنند. ایستگاه کاری به ادیتور کمک می کند تا با مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری رو به رو نشود و روی ساخت ویدیو تمرکز کند.
مهندسان
ورک استیشن پردازنده های چند هسته ای و پردازنده های گرافیکی قوی دارد. این قابلیت به مهندسان این امکان را می دهد تا پردازش CAD را بدون نگرانی پیاده کنند. افزایش سرعت کار بدون نیاز به فضای اضافی باعث می شود مهندسان برای داشتن یک ورک استیشن مشتاق تر شوند.
معایب ورک استیشن
از معایب مشخص و واضح ورک استیشن می توان به قیمت بالای آن اشاره کرد. همانطور که پیش تر مشاهده کردید در ورک استیشن سخت افزار ها و قطعات قوی به کار برده می شود. هزینه این قطعات نسبت به سخت افزار های معمولی بالاتر است و البته همین قطعات قوی مثل کارت گرافیک قوی باعث ارزشمند شدن و کاربردی شدن یک ورک استیشن می شوند.
همچنین به دلیل استفاده همین سخت افزار های قدرتمند در ایستگاه کاری، این کامپیوتر ها نسبت به رایانه های دیگر مثل لپ تاپ، تبلت، رایانه رومیزی و گوشی هوشمند برق بیشتری مصرف می کنند. این مصرف بیشتر انرژی به دلیل این است که ورک استیشن ها چند کار را به طور همزمان انجام می دهند.
به علت روند توسعه بالا در زمینه سرور ها، مجازی سازی و دیتا سنتر ها، اکنون هزینه این فناور ها کاهش پیدا کرد و می توانند به عنوان رقیبی مهم برای ورک استیشن ها شناخته شوند.
سخن پایانی
تنوع ورک استیشن ها اکنون بالا است. هر ورک استیشن ویژگی های مخصوص به خود را دارد و شما می توانید با توجه به کار و نیاز خود و مشاهده و بررسی ویژگی های این کامپیوتر ها یکی از آن ها را انتخاب کنید.
بدیهی است که برای خرید ورک استیشن هرچه هزینه بالاتری بپردازید ای ویژگی ها و امکانات بیشتر و بهتری بهره مند می شوید. البته باید در کار خود و نحوه توسعه آن در سال های بعد آینده نگری کنید و با توجه به این اطلاعات یک ورک استیشن تهیه کنید. سخت افزار ورک استیشن و ویژگی های آن باید با چشم انداز توسعه کار شما در آینده متناسب باشد تا از هزینه های اضافی جلوگیری شود.
ورک استیشن ها با امکان به دلیل داشتن سخت افزار های قابل اشتراک، باعث بالا رفتن سرعت فعالیت ها و کار های اشتراکی می شوند. این رایانه ها با اشتراک گذاشتن نرم افزار ها هزینه پروانه بهره برداری نرم افزار های تخصصی را پایین می آورند. این کار در نهایت موجب بالا رفتن امنیت پرژه نیز می شود. با این تفاسیر حتما در هنگام خرید ورک استیشن به نکاتی که گفته شد توجه کنید تا در عین هزینه ای که می کنید سود بالایی در خرید خود پیدا کنید.