LAN Switch چیست؟ تفاوت آن با سوئیچ (SAN)
در شبکه های محلی و منطقه ای سوئیچ ها از مهم ترین ابزار های ارتباطی هستند. به طور کلی سوئیچ به معنی وصل کردن چند وسیله و برقراری ارتباط بین آن ها به صورت همزمان میباشد و از اساسی ترین تجهیزات شبکه به شمار می رود. برای محیا کردن زیرساخت یک شبکه پیشرفته، سوئیچ ها به کار گرفته می شوند. سوئیچ ها معمولا در لایه دوم و سوم شبکه فعالیت میکنند. در بازار دو نوع سوئیچ به طور کلی موجود است نام این دو LAN Switch و سن سوئیچ (SAN Switch) است. این دو سوئیچ همانطور که مشخص است بر دو پایه LAN و SAN هستند. کاربران می توانند با توجه به شبکه مورد نظر خودشان سوئیچ های مرتبط با آن را انتخاب کنند.
شمار زیادی از کاربران و مردم تفاوت میان LAN Switch و SAN Switch را نمی دانند و به همین دلیل آن ها را اشتباه انتخاب و به جای یکدیگر استفاده میکنند.
LAN Switch چیست؟
از جمله اجزای ضروری تجهیزات استفاده شده در شبکه های محلی سوئیچ (LAN) است. این ابزار یک سوئیچ شبکه است که از دو، تا تعداد بیشتری LAN را بهم متصل و بسته های میان شبکه ها را منتقل میکند. در یک LAN Switch سرعت حداکثر میتواند به هزار مگابایت در ثانیه برسد.
برای مسیریابی ترافیک در شبکه های LAN، راه گزینی LAN از 3نوع سوئیچ LAN به اسم های سوئیچ لایه دو، سوئیچ لایه سه و سوئیچ لایه چهار استفاده میکنند. بیش تر سوئیچ های LAN در لایه دوم شبکه (Data Link) کار میکنند به همین علت در اکثر موارد از سوئیچ لایه دو استفاده میشود و در هر نوع شبکه محلی تقریبا میتوان آن را یافت.
یک سوئیچ LAN لایه دو میتواند مانند یک پل بر اساس هدر لایه دو ترافیک را منتقل کند. همچنین مانند یک روتر شبکه را به بخش های منطقی تقسیم بندی میکند. این کار باعث مدیریت بهتر و امنیت بیش تر میشود و امکان مدیریت ترافیک چندگانه را برای کاربر محیا میکند. در شبکه های بزرگ تر و در محیط های خاص از سوئیچ های لایه3 و لایه4 استفاده میشود. این سوئیچ ها به فناوری پیچیده تری نیاز دارند و قیمت بالاتری دارند.
SAN Switch چیست؟
زیرساخت شبکه SAN برای ذخیره کردن اطلاعات استفاده میشود و با شبکه هایی که ما میشناسیم، زیرساخت متفاوتی دارد ولی از نظر ساختاری شباهت هایی دارد. در LAN Switch ها ما سوئیچ ها، کامپیوتر ها و روتر ها را به هم متصل میکنیم. SAN Switch ها ما تجهیزات ذخیره سازی اطلاعات و سرور ها را به هم وصل میکنیم. در اصل وظیفه سن سوئیچ مدیریت جریان ترافیک میان سرور و استوریج همزمان با ارسال بسته های اطلاعاتی به مقصد های متفاوت است.
در سوئیچ SAN ها کارت شبکه های خاصی مثل HBA یا Host Bus Adaptor به کار گرفته میشود. برخی از این کارت ها به وسیله فیبر نوری به SAN Storage متصل میشوند.
با بهره گیری از یک SAN Switch کاربران میتوانند امکان دسترسی به چند دستگاه ذخیره سازی مختلف را پیدا کنند. از کاربرد های دیگر سن سوئیچ میتوان به انتقال سریع دیتا، ذخیره اطلاعات و اتصال به چند سرور اشاره کرد.
SAN Switch های مختلف
بر اساس کاربری و عملکرد سن سوئیچ SAN Switch ها در دو نوع مختلف به بازار عرضه میشوند. هر یک از این سوئیچ SAN ها ویژگی و قابلیت های مخصوص به خود را دارند.
SAN سوئیچ FC
سوئیچ سن ها در دو نوع ثابت (Fixed) و ماژولار طراحی شدهاند. سن سوئیچ های FC با پروتکل Fiber Channel (FC) تطبیق پیدا میکنند. این SAN Switch ها نسبت به نوع اترنت رواج بیشتری دارند و کاربردی تر هستند. دلیل داشتن رواج زیاد در بازار این است که نوع FC با تکنولوژی فیبر نوری سازگاری کاملی دارد.
SAN سوئیچ اترنت
سوئیچ سن نوع FC رواج بیشتری در بازار دارد اما سن سوئیچ اترنت هم طرفداران خود را دارد. این مدل از سن سوئیچ ها سرعت بالایی دارد که 10GbE است. همچنین سن سوئیچ اترنت انعطاف پذیری مطلوب و توان عملیاتی خیلی خوبی دارد. این ویژگی ها باعث شده تا سن سوئیچ اترنت طرفدار های زیادی را داشته باشد.
سن سوئیچ های اترنت از نظر قیمت بسیار مقرون به صرفه هستند. این سوئیچ ها نیازی به نصب سخت افزار های مخصوص یا پیکربندی ندارند و فرآیند نگهداری و راه اندازی سن سوئیچ اترنت نسبت به FC راحت تر است.
پروتکل های سوئیچ SAN Switch
سوئیچ های مبتنی بر پروتکل می توانند متفاوت باشند. به عنوان مثال سن سوئیچ های مبتنی بر پروتکل ممکن است سرعت های متفاوت یا تعداد پورت های مختلفی داشته باشند. به همین دلیل SAN Switch پروتکل های مختلفی دارند:
- کانال فیبر به وسیله اترنت Fiber Channel over Ethernet (FCOE)
- پورت های اولیه سن سوئیچ یا G port که بعد از برقراری ارتباط با سیار نود ها تبدیل به پورت های دیگر میشوند.
- پروتکل N port یا همان node port که End point در لایه فابریک است و به منظور اتصال بین FC HBA Card روی پورت های استوریج یا سرور استفاده میشود.
- پروتکل کانال فیبر Fiber Channel Protocol (FCP)
لایه های سن سوئیچ SAN Switch
سوئیچ لایه دو از اساسی ترین نیاز های هر شبکه است. به طور کلی اگر بخواهیم دستگاه های شبکه و سرویس گیرنده را در یک شبکه متصل کنیم به سوئیچ لایه دو نیاز داریم. در سن سوئیچ پروتکل FC به لایه های مختلف دسته بندی میشود:
- لایه FC-0 لایه انتقال است که در این لایه کانکتور، کابل ها و سرعت انتقال بررسی و تعریف میشوند.
- لایه FC-1 لایه encoding است که در این لایه کاراکتر های هشت بیتی به ده بیتی encode و ارسال میشوند.
- لایه FC-2 لایه آدرس دهی که سازمان دهی داده هایی مانند فریم بندی و exchange را انجام میدهد.
تفاوت LAN Switch با SAN Switch
در LAN Switch ها از آدرس MAC استفاده میشود در حالی که در سن سوئیچ SAN Switch ها از شناسه دیگی به اسم WWN برای شناسایی Node های اتصال یافته به سوئیچ استفاده میکنیم. در LAN Switch ها بیش تر اوقات از پروتکل اترنت Ethernet استفاده میکنیم تا ارتباط بین کامپیوتر ها برقرار شود ولی درسوئیچ SAN ها میتوان پروتکل های مختلفی مانند Fiber Channel یا FCoE را به کار گرفت.
هنگام استفاده از سوئیچ LAN از کارت شبکه های معمولی که MAC دارند بهره میبریم اما در SAN Switch ها از کارت شبکه های خاصی که HBA یا همان Host Bus Adapter نامیده میشوند، استفاده میشوند. این کارت ها بعضا از طریق فیبر نوری به SAN Storage اتصال پیدا میکنند. LAN Switch ها برای پورت های خود به طور معمول دارای لایسنس نیستند اما SAN Switch ها برای استفاده از پورت هایشان بعضا باید لایسنس خریداری کرد.
سخن پایانی
در بازار تجهیزات شبکه نام سوئیچ های مختلفی را میشنوید. برای داشتن یک شبکه مطمئن قطعا انتخاب سوئیچ مناسب از نیاز های اساسی به شمار میرود پس باید LAN Switch و SAN Switch ها را بشناسید و تفاوت میان این دو را درک کنید. بسیاری از مردم و کاربران تفاوت این سوئیچ ها را نمیدادند و به اشتباه آن ها را خریداری می کنند. در موقع خرید تجهیزات شبکه حتما به نیاز های خود توجه کنید تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.