
مهندسی (engineering monitor)
گیمینگ (gaming monitor)
صنعتی (business monitor)
پزشکی(medical monitor)
اصلاح رنگ (monitor graphic)
لوازم جانبی مانیتور
مانیتور ها، نمایش دنیای دیجیتال
بیشتر افراد روزانه در محل کار و یا خانه خود از نمایشگرها استفاده می کنند. اولین نمایشگر کامپیوتری در سال 1897 توسط فیزیک دان
آلمانی برنده جایزه نوبل Ferdinand beraun اختراع شد.
مانیتور یا نمایشگر دستگاهی است برای دریافت سیگنال از یک divice نظیر کامپیوتر، لپ تاپ، نوت بوک یا تبلت که این داده ها را به
طور تصویری نمایش می دهد. امروزه نمایشگرها در انواع و اشکال مختلف برای کاربرد های گسترده ای نظیر مهندسی، صنعتی، بیزینس، خانگی و گیمینگ مورد استفاده قرار میگیرند.
تکنولوژی نمایشگر ها
قدیمی ترین نوع نمایشگر Cathode Rey Tube یا همان CRT نام دارد که همانطور که از نام نمایشگر مشخص است از یک لامپ اشعه کاتودی در پشت صفحه استفاده میکند. اولین مدل CRT ها تنها قادر به پخش تصاویرسیاه و سفید بودند اما به تدریج سیر تکامل آنها به نمایشگرهای رنگی رسید. در این نسل که فناوری آن با تلویزیون یکسان بود تصویر توسط سه تفنگ الکترونیک که رنگ قرمز سبز و آبی را در هر لحظه بارها به سمت صفحه شلیک میکردند تصویر شکل میگرفت این نمایشگرها در دو نوع منحنی وتخت طراحی میشدند.از آنجایی که در CRT ها از پرتوهای الکترون برای ایجاد تصویر بر روی صفحه نمایش استفاده میشد هر نمایشگر از رزولیشن متناسب با اندازهی پیکسلهای خود پشتیبانی میکرد.
بزرگترین ایراد این نمایشگرها که در اندازه ی 12 تا حدود 40 اینچ به بازار عرضه میشدند این بود که هرچه ابعاد آنها بالاتر میرفت نیاز به لامپ تصویر بزرگتر و شیشه ی ضخیم تر برای اصلاح زاویهی دید داشتن که در نتیجه برق و توان مصرفی آنها بسیار زیاد میشد.
پنل تصویری پلاسما یا PDP باعث شد نمایشگر در ابعاد بزرگتر و وزن وقطر کمتری تولید بشود. در این نمایشگرها از سلولهای کوچک پلاسما که شبیه به لامپ های فلورسنت عمل میکردند استفاده شد هر سلول پلاسما روشنایی خاص خودش رو ایجاد میکرد که نیاز به نور پس زمینهی خاص خودش را از بین میبرد و کنتراست بالایی داشت. تا حدود سال 2007 نمایشگرهای پلاسما در تلوزیونهای 30 اینچ و بزرگتر استفاده میشدند اما امروزه نمایشگرهای پلاسما در اندازههای 152 اینچ نیز تولید میشوند صفحه نمایشگر پلاسما از وضوح تصویر XGA تا 4K را پشتیبانی میکند.
مهمترین معایب نمایشگر پلاسما که باعث آزار کاربران میشد وجود نویز و مصرف بالای انرژی در آنها بود که موجب طراحی نسل بعدی نمایشگرها شد. پس از پلاسما سیر تکاملی نمایشگرها به LCD ها رسید.
LCD یا Liquid Crystal Display در واقع یک نمایشگر نوری است. فناوری ساخت آن بر اساس بر پایهی خصوصیات نوری کریستال مایع در ولتاژهای مختلف صورت میگیرد.
کریستال مایع بین صفحات شیشهای پولاریزه شده قرار میگیرند و نور را با توجه به ولتاژی که از آنها وارد میشود از خودشان عبور میدهند. نمایشگرهایLCD قادر به برطرف کردن اکثر ایرادات نمایشگرهای پلاسما بودند با این حال این نمایشگرها به دلیل وجود نور پس زمینه خودشان نمیتوانستد رنگ مشکی خالص را تولید کنند و کیفت تصویر محدودی داشتند.
امروزه اکثر LCD ها از تکنولوژیTFT استفاده میکنندTFT به معنی ترانزیستور فیلمی نازک است که همانطورکه از نامش پیدا است از ترانزیستورهای نازک برای روشنتر شدن رنگ ها و افزایش پاسخگویی نمایشگر استفاده میکند زیرا هر پیکسلی ترانزیستور مختص به خودش را دارد. نمایشگرLCD به سه دسته یTN , IPS, VA دستهبندی میشوند.
پنل TN یا Twisted Nematic یکی از پراستفاده ترین پنلهای صفحه نمایش هستند از این پنل به دلیل قیمت پایین در بسیاری از لپ تاپهای میان رده استفاده میشود. اما پایین بودن قیمت به معنای پایین بودن کیفیت نیست یکی از مهم ترین ویژگیهای این پنل، پشتیبانی از Refresh Rate یا همان سرعت نواسان تصویر در سرعت بالای 60Hz هست که هنگام تجربه بازیهای ویدیویی تصویر روانتری را نشان میدهند علاوه بر این ویژگی زمان پاسخگویی این نمایشگر بسیار پایینتر از دو نمایشگر IPS و VA است.
اما در کنار این ویژگیهای مثبت این پنل دارای دو ایراد است. اول دقت رنگ پایین تر نسبت به TPS و دوم زاویه ی دید محدود می باشد. پنل IPS یکی از معروفترین پنلهای نمایشگر هست که از آن برای موبایل ها، مانیتورها، لپتاپها و تلویزیونها خانگی استفاده میشود. IPS مخفف عبارتIn-Plane switching بوده و مهمترین ویژگی آن مربوط به کیفیت رنگ های آن است.
پنل IPS دقت رنگ بسیار بالایی دارد و در مانیتورهای حرفه ای که طراحان گرافیک از آنها استفاده میکنند. بیشتر مورد استفاده قرارمیگیرد. همچنین زاویه ی دید بالاتر یکی دیگر از ویژگی های مهم این پنل است. از هر زاویه ای به صفحه نمایشگرIPS نگاه کنید تفاوتی در غلظت رنگها نمیبینید.
ایراد این پنل کنتراست پایینتر نسبت به پنل VA و زمان پاسخگویی بالاتر نسب به پنل های TN است. در یک جمله VA را میتوان ترکیبی از ویژگی های مثبت پنل های IPS و TN معرفی کرد. VA یا Vertical Alignment از لحاظ قیمت درست در بین پنل های TNوIPS قرار میگیرد.
دقت رنگ پنل VA نسبت به پنل TN بسیار بهتر بوده اما باز هم در مقایسه با پنل IPS کمی ضعیفتر هستند. اما یکنواختی رنگ سیاه آنها نسبت به پنلIPS بیشتر بوده و میتوانند رنگ مشکی عمیقتری را نمایش دهند. نمایشگرهای LED در واقع همان نمایشگرهای LCD هستند که به جای لامپ فلورسنت از سیستم نور افشانی LED استفاده میکنند. نمایشگرهای LED از دیودهای نوری چندگانه که به صورت الگویی چیده شدهاند که برای نمایش تصویر بر روی صفحه نمایش استفاده میکنند.
از ویژگی های LED میشود به کیفیت تصویری بهتر نسبت به LCD ها کنتراست داینامیک باریک بودن طیف رنگی گسترده تر به دلیل استفاده از چراغ های LED آلودگی زیست محیطی کمتر وطول عمر بیشتر نسبت به LCDها اشاره کرد. البته LED ها گران تر از LCD ها هستند این نمایشگرها تا اندازه 292 اینچ تولید شده اند و تا کیفیت 8K را پشتیبانی می کنند. سیر تکامل نمایشگرها منجر به تولید نمایشگرهای OLED شد.
OLED که مخفف Organic Light –Emitting Diodes هست. همان صفحه نمایشگر های LED هستند که تغییراتی در فناوری ساخت آنها ایجاد شده است.
فناوری OLED با دیودهای ارگانیک نور بهترین پیشرفت در فناوری صفحه نمایش از زمان عرصه ی lCD ها است. یکی از بارزترین ویژگی های نمایشگر OLED نمایش رنگ سیاه به بهترین شکل ممکن است. پنل های OLED در مواجه با رنگ سیاه چراغ های تصویر را خاموش می کنند. بدین وسیله غلظت رنگ سیاه را دو برابر میکنند از دیگر ویژگی های نمایشگر OLED درخشندگی خوب تصویر و بالا بودن کیفیت و وضوح تصویر به نمایش در آمده در آنها است.
امروزه OLED ها در دستگاهایی مانند صفحه تلویزیون نمایشگرهای رایانه ای سیستم های قابل حمل مانند تلفن های هوشمند کنسول های بازی دستی و PDI ها استفاده میشود .